Dec 1, 2010

Detalji gradnje energetske veze poznati samo vladama Italije i Crne Gore

Očekujem da ćemo već na narednoj sjednici gradskog vijeća Peskare doći do preciznih informacija o izgradnji podmorskog energetskog kabla do Tivta. Na prethodnom zasjedanju predstavnici Terne su održali dvočasovni monolog, govoreći o svim mogućim stvarima, osim gdje će se nalaziti izlazna tačka kabla u Peskari, zašto se projekat realizuje po ubrzanom postupku, iako je iniciran prije tri godine i kakav bi mogao biti njegov uticaj na kopno, izjavio je Lorenco Valoreja, lokalni vođa pokreta protiv kabla simboličnog naziva "Ne dirajte našu budućnost". Valoreja je u izjavi za dnevni list "Prima di noi" istakao da je zadovoljan pokretanjem istrage za korupciju u procesu dogovoranja izgradnje podmorskog kabla. Iste nedoumice prisutne su i u crnogorskoj javnosti, s tim što do aprila naredne godine nećemo znati ni trasu kabla na crnogorskoj teritoriji. 
Zagovornik gradnje kabla, lider Demokratske liberalne partije Lorenco Sigs istakao je da će radovi početi naredne godine u Crnoj Gori, te da je u međuvremenu italijanskoj strani ostalo samo da obezbijedi autorizaciju ministra za infrastrukturu Altera Mateolija. 
- Nakon toga ne može biti prepreka za realizaciju projekta. Čak i u slučaju da lokalne vlasti ne odobre potpisani sporazum, projekat bi tekao po planu - kazao je Sigs, ističući da će Terna sa 22,5 miliona eura obeštetiti lokalne zajednice koje budu "trpjele" posljedice gradnje. 
Italijanska Demokratska partija je saopštila medijima da je nejasno na osnovu čega je Terna izračunala iznos obeštećenja.
- Potpuna misterija je kako se došlo do ove kvantifikacije. Nije bilo preliminarne ni okvirne procjene koja bi prethodila zvaničnoj, niti poređenja sa sličnim primjerima u svijetu, pa čak ni angažovanja kompetentnih savjetnika - navedeno je u saopštenju. 
Vijest o pokretanju istrage dolila je ulje na vatru od ranije nezadovoljnim mještanima regije Abruco, koji se od početka protive realizaciji projekta zbog štetnog uticaja na ljude i okolinu. Kako prenosi "Prima di noi", očekuje se da će se narednih dana karabinjeri pozabaviti administrativnim procedurama, u vezi sa poslom vrijednim preko 700 miliona eura. 
- Ne treba isključiti mogućnost da tužilac naloži saslušanje zvaničnika kompanije Terna, ali i pojedinaca u Rimu, dok bi se u kasnijoj fazi istraga mogla preseliti i na drugu stranu Jadrana. Izgradnja kabla najavljena je 2007. ali se svaki korak u tok procesu krije od javnosti i objavljuje tek nakon okončanja procedura - ističe list, navodeći da je istragu trebalo pokrenuti sredinom prošle godine, kad je italijanska vlada najavila pozamašne investicije u Crnu Goru, koja kako navodi list, "važi za stecište pranja novca i korupcije".